Geheugentechnieken

Er zijn verschillende geheugentechnieken, waarvan sommige bekend zijn onder vele namen. Het basisidee is echter altijd hetzelfde: Moeilijk te onthouden inhoud zoals namen, data, feiten, cijfers of technische inhoud zijn gekoppeld aan beelden, emoties en bestaande kennis. Onze hersenen zijn zeer goed in het onthouden van wat we ervaren, zien en waar er iets gebeurt. Als je nu een abstracte inhoud "transformeert" in een ervaring, "weet" je brein al hoe je die moet opslaan! Toch gaat de eigenlijke inhoud niet verloren.

Wat zijn mnemonics?

Mnemonics is een ander woord voor geheugentechnieken. Het woord Mnemotechnik kan worden afgeleid van de Griekse woorden μνήμη ("mnémē" = geheugen) en τέχνη ("téchnē" = kunst). In principe ontwikkelt de mnemonica methoden om het gemakkelijker te maken om bepaalde dingen te onthouden. Met behulp van Mnemotechnik kun je dingen als de planeetnamen, de vijfdencirkel of namen gemakkelijker onthouden, maar ook complexere of veel uitgebreidere dingen, tot hele boeken, lange lijsten of - als je wilt - het getal Pi op duizenden plaatsen na de komma.

Ontwikkeling van Mnemonics

Hoe het allemaal begon.... De eerste gegevens over de toepassing van een mnemonische techniek worden door de oude Grieken doorgegeven. De Griekse filosofen (vooral Plato en Aristoteles) hebben zich dan ook al beziggehouden met de methoden van de speelfilm en er al over geschreven. De "uitvinding" van de mnemonica werd later toegeschreven aan de Griekse dichter Simonides van Keos (~500 voor Christus). Later maakten de Romeinen gebruik van deze instrumenten en hielden ze openbare toespraken. In die tijd werd meestal een techniek gebruikt waarbij een plaats van denken, een teken of een afbeelding werd gebruikt. De routemethode.

Wetenschappelijke studies over geheugentechnieken

Intussen is de effectiviteit en de toename van het leren in verschillende studies wetenschappelijk bewezen. Mijn eigen onderzoek gaat niet zozeer over de vraag of de technieken helpen, als wel over het waarom. Wat gebeurt er in de hersenen als we geheugentraining doen? Hoe veranderen geheugentechnieken en moderne technologie ons denken? Meer informatie over mijn onderzoek is te vinden op de website van het Donders Instituut en het Dresler Lab.

Foto's worden het best onthouden

Aangezien de mnemonica niets anders doet dan ruwe informatie omzetten in prachtige beelden, is dit precies de juiste manier om vergetelheid tegen te gaan en om - zowel op oudere als op jongere leeftijd - steeds meer informatie te kunnen onthouden dan zonder geheugentraining.

Welke geheugentechnieken zijn er?

Ik vat de geheugentechnieken graag samen met het volgende model. In het dak bevindt zich het geheugen, dat ik graag zou willen ondersteunen door verschillende geheugentechnieken. Zo is er bijvoorbeeld de routemethode voor alles wat een volgorde heeft. Verschillende technieken om getallen te onthouden, zoals het Major System. En weer anderen voor namen en vergelijkbare inhoud. Al deze technieken zijn gebaseerd op het idee van het denken in beelden. Ook eenvoudige technieken zoals de verhaalmethode of de trefwoordmethode maken voor mij deel uit van deze basisaanpak. Dit laatste wordt veel genoemd, vooral in verband met het onthouden van woordenschat en het leren van vreemde talen.

Moet ik alleen de technieken kennen, of hoe belangrijk is training?

Door het gebruik van geheugentechnieken zult u direct een verbetering in bepaalde taken merken. Bijvoorbeeld, het onthouden van een lijst met termen. Andere technieken zoals het Major-systeem vereisen aanzienlijk meer voorbereiding en opleiding. Ongeacht, natuurlijk, is training belangrijk. Laat u hierdoor niet afschrikken, maar laat u niet misleiden door uw collega's die doen alsof het bijwonen van een workshop voldoende is.

Net zoals het bekijken van de trainingsvideo van Arnold Schwarzenegger je lichaam niet in een spierwonder verandert, is het kijken naar geheugentips niet genoeg voor de meesterbrein. Maar de trainingsinspanning is minder dan je zou vrezen. In mijn studie, in slechts zes weken opleiding (een paar minuten per dag), hebben de deelnemers gemiddeld meer dan een verdubbeling van hun geheugen in verschillende taken! Iedereen kan dat doen!

Op weg naar het meesterbrein - of naar deelname aan een geheugenkampioenschap - zijn de belangrijkste stappen al gezet. In principe gebruiken geheugensporters dezelfde technieken, met enkele kleine verfijningen. En train ze intensief! Is dat nuttig? Ik vergelijk het graag met sport: bewegen, regelmatig sporten of hardlopen is heel verstandig en gezond en heeft veel positieve effecten. Dan verkort u uw eigen marathontijd niet van vier naar drie uur.