neurowetenschapper

lesgeven3Voor Dr. Boris Nikolai Konrad zijn geheugentechnieken veel meer dan alleen maar trucs en methoden voor een sport. De voordelen in het dagelijks leven en werk zijn enorm. Vooral in tijden van digitalisering en kunstmatige intelligentie. Daarom doet hij ook wetenschappelijk onderzoek naar de neurale basis en toepassingen van geheugentraining en neurotechnologie.

 

 

Levensloop

lesgeven2Aan het einde van zijn schooltijd in Hattingen an der Ruhr (Duitsland) ontdekte Dr. Boris Nikolai Konrad zelf de geheugentechnieken. Hij heeft hier al tijdens zijn studie van geprofiteerd. Hij studeerde met succes natuurkunde en informatica. In 2014 promoveerde hij aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München op de neurale grondslagen van uitzonderlijke geheugenprestaties en werkt sindsdien als onderzoeker aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tegelijkertijd is Dr. Boris Nikolai Konrad al vele jaren succesvol in de geheugensport. Achtvoudig Team Wereldkampioen (voor het laatst in 2018), vier Guinness World Records, winnaar Duitsland's Super Brain (ZDF) zijn slechts enkele van zijn successen. Daarnaast is hij een van de beste sprekers en heeft hij vele prijzen ontvangen, waaronder de 5-Star-Speaker Award.

Geboren in 1984 in Bochum, opgegroeid in Hattingen an der Ruhr, Abitur 2003 aan het Gymnasium Waldstraße. Hier ontdekte Dr. Boris Nikolai Konrad zelf al de geheugentechnieken en ook de geheugensport.

Hij studeerde met succes natuurkunde en informatica met de minor vakken bedrijfskunde en wiskunde aan de TU Dortmund en de University of Reading in Engeland. In 2014 promoveerde hij aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie en de Ludwig-Maxmilians-Universiteit in München (titel van zijn proefschrift: Characteristics and Neuronal Correlates of Superior Memory Performance, Magna Cum Laude). Sindsdien werkt hij aan het Dondersinstituut in Nijmegen als "PostDoc" in de werkgroep "Sleep and Memory". Hij presenteert regelmatig de resultaten van zijn onderzoek op internationale conferenties en congressen.

Tegelijkertijd is Dr. Boris Nikolai Konrad al jaren actief in de geheugensport en de lijst van zijn successen is lang:

  • Acht keer Team Wereldkampioen 
  • Vier Guinness World Records (inclusief 201 namen en gezichten in 15 minuten)
  • Verdere wereldrecords onthouden in afzonderlijke disciplines zoals woorden (280 in 15 minuten)
  • Winnaar van de TV-show Deutschlands Superhirn (ZDF)
  • Optredens bij Wedden dat ik het kan, Hollands Got Talent, Tijd voor Max, Dokters van Morgen, Spijkers Met Kopen en vele andere
  • Opgetreden in tientallen tv-shows wereldwijd, waaronder twee shows in The Brain (China) voor meer dan 100 miljoen kijkers.

Dr. Konrad is sinds 2006 ook actief als keynote spreker en geheugentrainer. In 2016 ontving hij de certificering "Certified Speaking Professional" (CSP) van de American National Speakers Association (NSA) en behoort daarmee tot de elite van professionele sprekers. In 2017 won hij de 5-Star-Speaker-Award in de hoofdcategorie Best Performer Speaker.

Bijna uniek is zijn vermogen om zelfs gecompliceerde wetenschappelijke contexten begrijpelijk te maken en de relevantie voor het bedrijfsleven duidelijk te maken. Naast stages bij een groot managementadviesbureau en een verzekeringsgroep, heeft hij zijn kennis op dit gebied opgedaan door middel van topstages in bedrijfswedstrijden. Bv. in 2008 won hij een Top 10 positie in de finale van McKinsey's "CEO of the Future" competitie.

 

 

Privé

Dr. Boris Nikolai Konrad is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij woont met zijn gezin in Kranenburg bij Nijmegen. Naast geheugensporten is hij ook een enthousiaste sport stacker en een fan van voetbal team VfL Bochum. Jarenlang stond hij ook meerdere keren per week op het voetbalveld, als scheidsrechter tot in de hoogste regionale divisies in Westfalen en Beieren.

 

President van MemoryXL e.V

Van 2006 tot 2020 was Dr. Boris Nikolai Konrad voorzitter van MemoryXL e.V., de Europese Vereniging voor het Geheugen. Nog steeds zet hij zich bij MemoryXL in voor de verspreiding van geheugensport en -training in Europa. Zie www.memoryxl.de